English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Η χρησιμότητα των βοτάνων στο βιολογικό περιβόλι

Comfrey (Symphytum officinale)-Σύμφυτο Το σύμφυτο είναι πλούσιο στο άζωτο, κάλιο και φυσικό ασβέστιο και η χημική του σύνθεση λέγεται ότι είναι σχεδόν η ίδια με το λίπασμα. Αποσυνθέτετε πολύ γρήγορα και είναι έτσι χρήσιμο όχι μόνο στη δημιουργία της κομπόστας μας, αλλά και ως χλωρή λίπανση, όταν τεμαχίζεται και σκορπίζεται γύρω από τη βάση των φυτών μας.
Το σύμφυτο έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για να διασπάσει το βαθύ χώμα, δεδομένου ότι οι μακροχρόνιες ρίζες του αναπτύσσονται βαθιά κάτω στο υπέδαφος, παρέχοντας τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες στο επιφανειακό χώμα.


Yarrow (Achillea millefolium)-Αχίλλεια η χιλιόφυλλος


Η αχίλλεια η χιλιόφυλλος είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χαλκό και περιέχει επίσης χρήσιμες ποσότητες νιτρικών και φωσφορικών αλάτων. Η αχίλλεια η χιλιόφυλλος είναι ένα άριστος ενεργοποιητής κομπόστας. Δοκιμές που έγιναν έδειξαν ότι μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα από το φυτό απαιτείται για ενεργοποιήσει την διαδικασία της κομποστοποίησης. Η αποτελεσματικότερη ποσότητα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα μέρος σε 10.000 μέρη κομπόστας, δηλ., δύο φύλλα τεμαχισμένα λεπτά φτάνουν για ένα κυβικό κομπόστας. Έχει διαπιστωθεί ότι οι επεκτάσεις της ρίζας που παράγονται από την αχίλλεια ενισχύουν τα διπλανά φυτά και τα βοηθούν να αντισταθούν στις ασθένειες. Όταν η αχίλλεια αναπτύσσεται δίπλα στα διάφορα μαγειρικά και ευώδη φυτά, αυξάνει την παραγωγή των αιθέριων λαδιών που παράγονται από αυτά τα φυτά και αυξάνει τις γεύσεις και τα αρώματά τους.Όταν η αχίλλεια τρίβεται και πιέζεται επάνω σε μια πληγή θα σταματήσει αμέσως την αιμορραγία στις περισσότερες περιπτώσεις.Nettles (Urtica dioica)-Τσουκνίδα

Οι τσουκνίδες είναι πολύ πλούσιες σε σίδηρο, χαλκό και φυσικό ασβέστιο. Αυτές τις θρεπτικές ουσίες, που οι τσουκνίδες αφαιρούν από το χώμα, τις ξανά προσθέτουν στο χώμα όταν γίνουν κομπόστα. Οι τσουκνίδες όπως και η αχίλλεια βοηθούν τα γειτονικά φυτά για να γίνουν ισχυρά και να αντισταθούν στις ασθένειες. Αυξάνουν επίσης την πτητική περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια στα φυτά που μεγαλώνουν δίπλα σε τους, ειδικά στη μέντα. Οι τσουκνίδες ενεργούν επίσης, ως ενεργοποιητής κομπόστας. Η επιρροή τους στο χώμα μπορεί να παρατηρηθεί γύρω από τις ρίζες τους που είναι πάντα πολύ πλούσια σε φυτόχωμα. Οι τσουκνίδες υποκινούν τη δραστηριότητα των βακτηριδίων που φτιάχνουν το νιτρικό στο χώμα. Ένα πολύ πλούσιο υγρό λίπασμα μπορεί να γίνει από τσουκνίδες.


Chamomile (Anthemis nobilis and Matricaria chamomilla)-Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο πλούσια φυτά με φυσικό ασβέστιο. Το χαμομήλι, έχει τη φήμη ότι είναι παθολόγος των φυτών, κρατώντας τα γειτονικά φυτά υγιείς και είναι σε θέση να θεραπεύσει τα άρρωστα φυτά. Ένα τσάι που γίνεται από τα λουλούδια του χαμομηλιού αποτρέπει την ριζοκτονία στα σπορόφυτα. Μουσκέψτε μια χούφτα λουλουδιών σε μισό λίτρο κρύο νερό για αρκετές ώρες. Ποτίστε με αυτό το φυτώριο σας. Οποιοδήποτε τσάι από χαμομήλι μπορεί να ριχτεί στην κομπόστα μας και βοηθά στο να αποτρέψει τη μυρωδιά της.


Dandelion (Taraxacum officinate)-Άγριο ραδίκι πικραλίδα
Η πικραλίδα είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο και περιέχει επίσης ποσότητες χαλκού, καλίου, θείου και μαγγανίου. Η πικραλίδα, όπως η τσουκνίδα, απορροφά περίπου τρεις φορές το ποσό σιδήρου από το χώμα που λαμβάνεται από οποιοδήποτε άλλο φυτό. Απορροφά επίσης χαλκό και πολλές θρεπτικές ουσίες.

Οι πικραλίδες λέγετε ότι παράγουν αέριο αιθυλενίου. Αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων φυτών δίπλα τους. Αυτό το ίδιο αέριο χρησιμοποιείται από μερικούς αγρότες για να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης των συγκομιδών. Με τη καλλιέργεια πικραλίδων κάτω από τα οπορωφόρα δέντρα, το αέριο αιθυλενίου που εκπέμπεται μπορεί να βοηθήσει στην πρόωρη ωρίμανση της συγκομιδής.


Horsetail (Equisetum arvense)-Πολυκόμπι
Το πολυκόμπι είναι μια πλούσια πηγή πυριτίου και περιέχει διάφορα χρήσιμα μεταλλεύματα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του μαγνησίου και του ασβεστίου.

Tansy (Tanacetum vulgare)-Τανάκητο το κοινό
Το τανάκητο είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο και από τα πλουσιότερα φυτά σε μεταλλικά στοιχεία. Είναι από τα καλύτερα φυτά για την βιολογική γεωργία. Η αξία του στη κομπόστα είναι τεράστια. Το αποξηραμένο τανάκητο χρησιμοποιείται για να αποκρούει τα μυρμήγκια, τις μύγες, τους ψύλλους και άλλα έντομα.Valerian (Valeriana officinalis)-Βαλεριάνα
Η βαλεριάνα είναι σημαντική λόγω της δυνατότητάς της να ανακατώσει και να αυξήσει τη δραστηριότητα φωσφόρου στο χώμα γύρω από αυτήν. Προσελκύει επίσης τους γαιοσκώληκες.


Elderberry (Sambucua nigra & S.canadensis)-Σαμπούκος
Τα φύλλα, τα κλαδιά και οι ρίζες του σαμπούκου, βοηθούν στη ζύμωση και στην παραγωγή καλής κομπόστας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες.
- Σχόλια γραμμένα στα Greeklish δεν θα δημοσιεύονται.
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια.