English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Οργανικά λιπάσματα......Οργανικά και με το νόμο!

Τι είναι τα οργανικά λιπάσματα.

Στα οργανικά λιπάσματα συμπεριλαμβάνονται τα υπολείμματα της φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και τα παραπροϊόντα της βιομηχανικής επεξεργασίας των διαφόρων φυτικών και ζωικών μερών. Tα οργανικά λιπάσματα προστιθέμενα στο έδαφος, το εμπλουτίζουν σε οργανική ουσία, η οποία επιδρά θετικά...


1. Στις φυσικές ιδιότητες του εδάφους (π.χ. βελτιώνει τη δομή του, Βελτιώνει την υδατοϊκανότητα και τις συνθήκες αερισμού του, αυξάνει τη θερμοκρασία του λόγω του μαύρου χρώματος που του προσδίδει-αυξημένη απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας).

2. Στις χημικές ιδιότητες του εδάφους (π.χ. ασκεί ρυθμιστική δράση προστατεύοντάς το από τις μεγάλες διακυμάνσεις του ΡΗ, αυξάνει την εναλλακτική ικανότητά του, παρέχει θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών).



3. Στις βιολογικές ιδιότητες του εδάφους (γιατί περιέχει μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, έχει και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη δράση και ανάπτυξη των μικροοργανισμών του εδάφους, οι μικροοργανισμοί της βοηθούν στη βιολογική καταπολέμηση των παθογόνων που προσβάλλουν το ριζικό σύστημα των φυτών, δρώντας ανταγωνιστικά προς τους παθογόνους μικροοργανισμούς).


Από τις παραπάνω θετικές επιδράσεις της οργανικής ουσίας αποδεικνύεται η σπουδαιότητα της οργανικής λίπανσης. Στην Ελλάδα όμως ο ρόλος τους είναι πολύ μικρότερος, λόγω περιορισμένου ζωικού καφαλαίου και φυτικών υπολειμμάτων.

Τα σπουδαιότερα οργανικά λιπάσματα είναι η ζωική κοπριά, η χλωρή λίπανση, οι κομπόστες, η ιλύς βιολογικού καθαρισμού, καθώς και τα χουμικά και βακτηριακά λιπάσματα.

THREPTIKES OUSIES

Τα περισσοτερα οργανικα θρεπτικα υλικα,που προσθετουμε στο χωμα ή σε soilless mix,ειναι προιοντα κομποστοποιησης.Δηλαδη οργανικα υλικα στα οποια,με βακτηριδια,μυκητες,σκουλικια, κ.α αποκοδομηθηκε το πλειστο των υδατανθρακων,πρωτεινων και λιπιδιων.Μετα την αποικοδομηση παραμενουν βασικα ιχνοστοιχεια,φουλβινες και χουμινες(ουσιες που βοηθουν στην διαλυση ανοργανων αλατων και ευκολοτερη απορροφηση αυτων απο τις ριζες),φυτοορμονες και πολλα αλλα θρεπτικα στοιχεια.
Η κομποστοποιηση ειναι μια φυσικη διεργασια αποικοδομησης και επιστροφης βιομαζας πισω στα φυτα,ως θρεπτικη πρωτη υλη.
Βασικη προυποθεση για να ειναι ωφελιμη η ολη διεργασια,ειναι να εχει...παψει να υφισταται.Δηλαδη να μην υπαρχουν ακομα ζωντανοι οργανισμοι που αποικοδομουν.Οπως λεγανε πιο παλια 'να εχει χωνεψει η κοπρια.'Αλλιως θα προκληθει ζημια στο φυτο(θα 'καει', οπως λενε οι αγροτες)
Υπαρχουν παρα πολλα τετοιου ειδους υλικα.Θα παραθεσω τα πιο ουσιωδη και κοινα απο αυτα,χρησιμα για την καλλιεργεια κανναβης,μαζι με καποια σημαντικα ανοργανα...

1)ΣΤΑΧΤΗ ΞΥΛΩΝ:πλουσια σε καλιο(Κ)και θειο(S).Αρκετα αλκαλικη και μπορει να χρησιμοποιηθει για να ανεβασει το pH.(αποφυγετε την χρηση της σε mix με pH πανω απο 6,5-6,6)σε μεγαλες δοσεις
προσδιδει μια κολλωδη υφη στο mix.Προτεινομενη Δοσολογια:1/4 της κουπας(50-60ml)10-12 λιτρα mix.

2)RED CALIFORNIAN WORM CASTINGS:Σε καταστηματα γεωπονιας με την εμπορικη ονομασια GEOHUMUS.Απο τα πιο σημαντικα θρεπτικα συστατικα.Παρεχει Αζωτο(Ν)και πολλα αλλα ιχνοστοιχεια και δυσκολα θα προκαλεσει καψιμο στα φυτα.Εχει την μορφη βαριας ερυθροφαιας σκονης.Παρεχει επισης σημαντικους μικρο-οργανισμους που βοηθουν και προστατευουν το ριζικο συστημα.
Π.Δ:μεχρι 15%-20% του ογκου mix

3)DOLOMITE LIME:Η βαση του ταλκ(οχι ταλκ με αρωματα,για τα ποδια κλπ).Απο φαρμακεια.Αλκαλικο.Περιεχει Ασβεστιο(Ca)και
Μαγνησιο(Mg).Χρησιμοποιειται σε μικρες δοσεις.Διωρθωνει και σταθεροποιει το ph.Ονομαζεται και μαγνησια(χρησιμοποιειται
απο αναρριχητες,αρσιβαριστες και στην ενοργανη-για να μην γλυστρανε οι παλαμες απο τον ιδρωτα.)

4)FISH MEAL/FISH EMULSION:8%Ν-7%Ρ και αρκετα αλλα ιχνοστοιχεια.Σε καταστηματα γεωπονιας.Εχει πολυ ασχημη μυρωδια,γι'αυτο αποφευγεται σε indoor.Δυσκολα καιει τα φυτα.το fishmeal kai seaweed θα αναγραφουν στη συσκευασια τη δοσολογια(αν και fishmeal για indoor δεν θα στο συνιστουσα-βρωμαααα!!!!)

5)BAT GUANO:Νυχτεριδοχεσμα(!).Αλλο ενα πολυ σημαντικο θρεπτικο
υλικο.Θεωρειται ως bloom booster μιας και περιεχει πολυ Φωσφορο(Ρ)αμεσα διαθεσιμο στα φυτα.ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ-ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ.Π.Δ:50-60 γρ ανα 10 λιτρα mix.Ακριβο αλλα το αξιζει.

6)SEAWEED COMPOST/EXTRACT:Κομποστ ή υγρο εκχυλισμα φυκιων(κυριως του γενους ASCOPHYLLUM NODOSUM).Διαφορες εμπορικες ονομασιες με ποιο γνωστη τη MAXICROP.Πολυ πλουσιο σε Αζωτο,καλιο και αλλα ιχνοστοιχεια.Περιεχει επισης ριζοορμονες,φυτοορμονες,βιταμινες,αμινοξεα,αυξητικους παραγοντες κ.α.Πολυτιμο κατα την διαρκεια της αναπτυξης.Ακινδυνο και δυσκολα καιει τα φυτα.Σε μορφη
κομποστ ειναι αρκετα αλκαλικο.

7)PIGEON MANURE:Χωνεμενες κουτσουλιες περιστεριων.Δυσευρετο και ακριβο.Εχει το περισσοτερο Αζωτο απο ολα τα οργανικα λιπασματα.Αν ξερετε κανεναν με περιστερια ,αποχτηστε το οπωσδηποτε.Δυστυχως για τις κουτσουλιες περιστεριων δεν υπαρχει καποια στανταρ δοσολογια αλλα με τοσο δυνατα οργανικα λιπασματα 1-1 1/2 κουταλιες της σουπας ανα 20 λιτρα χωματος ειναι μια ασφαλη δοσολογια.

8)EPSOM SALT:Η βαση απο τα αλατα μπανιου,χωρις χρωματα και αρωματα.Σε καταστηματα γεωπονιας.Περιεχει Μαγνησιο(στοιχειο της χλωροφυλλης-αυτο δεσμευει την ενεργεια του φωτος) και Θειο.Π.Δ.: 1κουταλια της σουπας για 20 λιτρα mix.

9)UNSULPHURED MOLASSES:Μελασσα χωρις θειωδη,Σε καταστηματα υγειινων τροφων.Χρησιμοποιειται σαν chelating agent(ξανακανει διαθεσιμα τα κλειδωμενα ιχνοστοιχεια στο mix).Πολλα ετοιμα σκευασματα ολλανδικης προελευσης το περιεχουν σαν "μυστικο συστατικο".Αποτελει τροφη για τους μικροργανισμους
στο mix,αυξανοντας το μικροβιακο φορτιο.Περιεχει φωσφορο,σιδηρο,καλιο και αλλα ιχνοστοιχεια.Χρησιμοποιειστε στο flowering μεχρι το τελος,καθε 2ο ποτισμα.Θεαματικη αυξηση μεγεθους στα ανθη και τρελλη γευση/αρωμα.Π.δ.: 1 κουταλια σουπας για 4 λιτρα νερο

10)KSINO (gia na katevazoume to ph)
Eιναι προτιμοτερο να χρησιμοποιηθει Ξυνο(απο τα Super Markets,στο ραφι των μπαχαρικων) καθοτι το κιτρικο οξυ και πιο ανεκτο ειναι απο τις ριζες και δεν εχει την δυσαρεστη οσμη που εχει το ξυδι(οξικο οξυ)Οσον αφορα το ποσο θα βαλεις για να ριξεις το pH απο 8 σε 6,1 ο μοναδικος τροπος
για να το βρεις ειναι εμπειρικος.Ξεκινας με πολυ μικρες ποσοτητες απο ξυνο στο διαλυμα και ποτιζεις,μετρας,ποτιζεις,μετρας.Οχι εφ'απαξ αλλα σταδιακα σε βαθος χρονου μιας εβδομαδας.
Να ξερεις οτι το 6 ειναι 100 φορες πιο οξινο απο το 7.Το 5 ειναι 10000 φορες πιο οξινο απο το 7.Ετσι απο 8 σε 6,1 θα χρειαστεις αρκετα οξινο διαλυμα,λαμβανοντας υπ'οψιν και τον ογκο του χωματος.Προσεχε ειναι πολυ ευκολο να το παρακανεις.add,test,add,test


TYRFH

Μια χοντρικη συγκριση μεταξυ χωματος και υδροπονικης ,οσον αφορα την ταχυτητα αναπτυξης,ωριμανσης και ποσοτητας τελικου προιοντος ειναι οτι ενω η υδροπονικη ειναι ferrari,το χωμα ειναι ενα ταπεινο toyota.Ωστοσο το χωμα υπερτερει στην ποιοτητα (αρωμα ,γευση )και στην ευκολια(δεν χρειαζεται αντλιες νερου,τρομπες,μετρητες αγωγιμοτητας,δεξαμενες και φυσικα εξειδικευμενα θρεπτικα διαλυματα).
Υπαρχει κατι μεταξυ των δυο;
Ναι,θα μπορουσαμε να πουμε οτι η καλλιεργεια σε soilless medium (στην ουσια ειναι ενα passive hydroponic system) βρισκεται καπου αναμεσα.Ενω υπαρχουν αρκετα μεσα (ινες κοκοφοινικα,ξυλωδεις ινες,pozzolan,κ.α.)το πιο κοινο και αρκετα οικονομικο ειναι η τυρφη(sphagnum peat)
Στο εμποριο υπαρχουν αρκετα ειδη τυρφης με μεγαλες διαφορες μεταξυ τους. Εξαρταται απο την τοποθεσια εξορυξης,απο το βαθος εξορυξης,απο την επεξεργασια και αλλες συνιστωσες.
τι ειναι η Τυρφη;
Η τυρφη ειναι απoλιθωμενα και αποσυνθεμενα στρωματα απο βρυα , λειχηνες (κυριως) καθως και αλλους φυτικους η μη οργανισμους.Εχει σπογγωδη υφη και ειναι αρκετα ελαφρια.κυρια ιδιοτητα της τυρφης ειναι η μεγαλη απορροφητικοτητα σε νερο.
Στην Ελλαδα υπαρχουν κυριως 2 ειδη τυρφης: Η λευκη/ξανθια με προελευση Ιρλανδιας ή Βαλτικη και
η μαυρη τυρφη απο απο Γερμανια ή Βαλτικη.

ΛΕΥΚΗ/ΞΑΝΘΙΑ ΤΥΡΦΗ:Εξορυσεται απο ανωτερα στρωματα τυρφης.Δεν ειναι πληρως αποσυνθεμενη γι'αυτο εχει την ταση να γινεται οξινη με συνεχη ποτισματα.Ομως εχει παρα πολυ καλες φυσικες ιδιοτητες.Παρουσιαζει μια ψευδο -ελαστικοτητα,δηλαδη καθως στεγνωνει συρρικνωνεται,ενω στο ποτισμα αποχτα ξανα τον ογκο της.Επισης αν στεγνωσει τελειως διαβρεχεται σχετικα ευκολα ,παλι,απο το νερο.Δεν χανει ευκολα το αρχικο μεγεθος πορου,ετσι παρεχει αρκετο πολυτιμο οξυγονο στις ριζες.Εχει εξαιρετικη αποδοση νερου στις ριζες και δεν συγκρατει μεγαλα ποσα νερου.Δεν χρειαζεται μεγαλα ποσα περλιτη για βελτιωση των φυσικων ιδιοτητων της.

ΜΑΥΡΗ ΤΥΡΦΗ:Εξορυσεται απο βαθυτερα στρωματα και ειναι αποσυνθεμενη σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο γι'αυτο το λογο εχει πιο σταθερο pH απο την ξανθια.Ομως η φυσικες ιδιοτητες της ειναι κατωτερες της ξανθιας.Ειναι ανελαστικο μεσο.Ετσι με καθε ποτισμα χανει ,μη ανατρεψιμα,τον συνολικο της ογκο.Αν στεγνωσει τελειως ειναι υδροφοβη.Για να ξαναπορροφησει νερο
χρειαζεται επιφανειοδραστικες ουσιες(1-2 σταγονες σαπουνι)-wetting agents.Χανει σε μεγαλο βαθμο το μεγεθος πορου,εξαντλωντας τα αποθεματα οξυγονου στις ριζες.Συγκρατει μεγαλα ποσα νερου τα οποια δεν αποδιδει ευκολα στο ριζικο συστημα.Για να βελτιωθουν σημαντικα οι φυσικες ιδιοτητες της χρειαζεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αναμειξη με αρκετο περλιτη.

Η τυρφη και ο περλιτης δεν διαθετουν θρεπτικα στοιχεια για τα φυτα.Εξυπακουεται η σωστη ποσοτικα αναμιξη χημικων ή οργανικων θρεπτικων στοιχειων ωστε να καταληξουμε σε ενα ιδανικο μεσο καλλιεργειας.




:hail: :rollme:

Η οικολογική λίπανση κάνει τη διαφορά!

Ενα υγιές έδαφος είναι το μυστικό για ποιοτικά προϊόντα – κι αυτό εξασφαλίζουν τα οργανικά λιπάσματα.
του ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ


Στη βιολογική γεωργία, η λίπανση είναι μια γεωργική πρακτική που αντιμετωπίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι στη συμβατική γεωργία. Διαφέρει τόσο στο πώς βλέπει το φυτό και το έδαφος, όσο και στον τύπο των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται.

Σε αντίθεση με τη συμβατική -που θεωρεί τα φυτά μηχανές παραγωγής καρπών και το έδαφος ένα υπόστρωμα στο οποίο απλώς στηρίζονται- η βιολογική γεωργία αντιμετωπίζει φυτό και έδαφος σαν ένα ζωντανό δυναμικό σύστημα όπου συνυπάρχουν χιλιάδες μορφές ζωής.

Ενα υγιές και γόνιμο έδαφος είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Ετσι, τα περισσότερα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στη βιολογική γεωργία στοχεύουν τόσο στην αύξηση της γονιμότητας του εδάφους όσο και στην προσθήκη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη των φυτών. Μια άλλη, λοιπόν, σημαντική διαφορά είναι ο τύπος των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται.

Στη συμβατική γεωργία χρησιμοποιούνται συνθετικά χημικά λιπάσματα που αποκλειστικό σκοπό έχουν να δώσουν στα καλλιεργούμενα φυτά τα απαραίτητα στοιχεία -σε μορφές άμεσα αφομοιώσιμες- για την ανάπτυξή τους. Το έδαφος, εκτός από μέσο στήριξης για τα φυτά, χρησιμοποιείται ενίοτε και ως δοχείο θρεπτικών στοιχείων. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τη χημική λίπανση σαν τον ασθενή που τρέφεται μέσω του ορού.

Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτού του είδους λίπανσης είναι πολλά:
Μόλυνση των υδάτινων πόρων από τα αζωτούχα και φωσφορικά λιπάσματα, μιας και είναι αδύνατον να συγκρατηθούν από έδαφος φτωχό σε οργανική ουσία (φυτικά και ζωικά υπολείμματα).
Εδάφη άγονα, χωρίς οργανική ουσία στα οποία κυριαρχούν διάφορα παθογόνα, βάζοντάς μας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο συνεχών επεμβάσεων με διάφορα χημικά απολυμαντικά εδάφους.
Φαινόμενα ερημοποίησης και διάβρωσης των εδαφών, ιδιαίτερα εκεί όπου η οργανική ουσία είναι κάτω του 1%.
Φυτά με μειωμένη ανθεκτικότητα σε αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, μιας και το ριζικό τους σύστημα δεν είναι καλά ανεπτυγμένο.


Φυτά που συνήθως παρουσιάζουν τροφοπενίες ιχνοστοιχείων (έλλειψη κάποιων στοιχείων που απαιτούνται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις και τα οποία όμως δεν βρίσκονται στα σύνθετα λιπάσματα).


Φυτά με εντομολογικά και μυκητολογικά προβλήματα λόγω της υπερβολικής -τις περισσότερες φορές- αζωτούχας λίπανσης.
Ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες νερού ώστε να μπορέσουν να διαλυθούν τα σύνθετα λιπάσματα.
Μεγαλύτερες ποσότητες παραγόμενων προϊόντων με υποβάθμιση -τις περισσότερες φορές- της ποιότητάς τους.
Επικράτηση κάποιων κατηγοριών άγριων χόρτων, τα οποία ευνοούνται από μερικά χημικά λιπάσματα (π.χ. ξινοτρίφυλλο κάτω από εσπεριδοειδή).

Αντίθετα, η λίπανση με οργανικά λιπάσματα μας δίνει:
Εδάφη γόνιμα, με αρκετή οργανική ουσία, μειωμένη παρουσία παθογόνων, πλούσια σε ωφέλιμους οργανισμούς, ιχνοστοιχεία και φυσικά αντιβιοτικά και με αυξημένη ικανότητα συγκράτησης νερού.
Φυτά υγιή, με πλούσιο ριζικό σύστημα, περισσότερο ανθεκτικά τόσο σε προσβολές από παθογόνα, όσο και στις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες.
Παραγωγές ποσοτικά πιο ισορροπημένες με προϊόντα καλύτερης ποιότητας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που επικράτησαν τα σύνθετα χημικά λιπάσματα;


Ο βασικότερος λόγος είναι η χαμηλότερη τιμή τους σε σχέση με τα οργανικά. Αν όμως συνυπολογίσουμε τις αρνητικές τους επιπτώσεις, μπορεί να είναι και ακριβότερα.
Ο μεγάλος όγκος των οργανικών λιπασμάτων τα κάνει πιο δύσκολα στη μεταφορά και στην εφαρμογή τους.
Για τα οργανικά λιπάσματα, απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή μέχρι την πρόσληψή τους από τα φυτά (ιδιαίτερα στα ορυκτής προέλευσης οργανικά λιπάσματα).
Η ενοχλητική οσμή, που μερικές φορές μπορεί να έχουν τα οργανικά λιπάσματα, ιδιαίτερα τα ζωικής προέλευσης (όταν η κομποστοποίηση -το χώνεμα- δεν έχει ολοκληρωθεί σωστά).
Η ευκολία που μπορεί να έχει κάποιος, στην εφαρμογή ενός σύνθετου χημικού λιπάσματος, επειδή χρησιμοποιώντας ένα σκεύασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των φυτών του και με τα τρία βασικά θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φωσφόρο, κάλιο).

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα περισσότερα οργανικά λιπάσματα, που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κάποιος δύο ή και τρία σκευάσματα για να καλύψει τις ίδιες ανάγκες θρέψης.
Οι μεγαλύτερες παραγόμενες ποσότητες προϊόντων -όχι πάντα εμπορεύσιμων- που μπορεί να επιτύχει κάποιος χρησιμοποιώντας χημικά λιπάσματα.

Ποια οργανικά λιπάσματα μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά;

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν αρκετά εγχώρια αλλά και εισαγόμενα συσκευασμένα οργανικά λιπάσματα, τα οποία μπορούμε χοντρικά να τα κατατάξουμε σε επτά κατηγορίες.
Τα κομποστοποιημένα ζωικά υπολείμματα (κοπριές πουλερικών και αιγοπροβάτων).
Προϊόντα γαιοσκωλήκων (κοπριές «μεταβολισμένες» από γαιοσκώληκες).
Κομποστοποιημένα φυτικά υπολείμματα (υπολείμματα καλλιεργειών ή / και βιομηχανίας τροφίμων).
Προϊόντα φυκιών (κομποστοποίηση ή εκχύλισή τους).
Ανεπεξέργαστα ορυκτά (φωσφορικά και καλιούχα πετρώματα).
Επεξεργασμένα ζωικά υποπροϊόντα (οστεάλευρα, κερατάλευρα, πουπουλάλευρα, δερματάλευρα, αιματάλευρα και ιχθυάλευρα).
Προϊόντα ζύμωσης και καλλιέργειας με μικροοργανισμούς ζωικών και φυτικών υπολειμμάτων.


Πού μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα οργανικά λιπάσματα;

Υπάρχουν αρκετά καταστήματα γεωργικών εφοδίων που τα διαθέτουν. Επειδή, όμως, η διάθεσή τους δεν είναι καθολική όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα συμβατικά.

Δυστυχώς στη χώρα μας, δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -όπως υπάρχει σε άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης- ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει ποια ελεγμένα οργανικά λιπάσματα κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά.


Κάνουμε οργανικό λίπασμα

Παραγωγή λιπάσματος από τον κήπο και τα οικιακά απόβλητα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που οποιοσδήποτε κηπουρός μπορεί να κάνει. Είναι εύκολο και κοστίζει πολύ λίγο χρονο ή προσπάθεια.

Παραγωγή του λιπάσματος θα σας βοηθήσει να μειώσετε ρύπανση. Τα φυτά σας θα γίνουν υγιέστερα. Σας σώζει από σπαταληση χρημάτων στα λιπάσματα επίσης.

Το λίπασμα είναι οργανικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφολογική τροποποίηση ή ως μέσο για να μεγαλώσουν τα φυτά. Ώριμο λίπασμα είναι ένα σταθερό υλικό που ονομάζουμε φυτόχωμα και έχει σκούρο καφετί ή μαύρο χρώμα με εμφάνιση αποβλήτων και μυρωδιά χώματος. Δημιουργείται με: συνδυασμό των οργανικών αποβλήτων (υπολείμματα κήπου, τροφίμων, κοπριάς) σε κατάλληλες αναλογίες σε σωρούς, στρώσεις, συσσώρευσης υλικών ανάλογα με τις ανάγκες για να επιταχύνει η αποσύνθεση των οργανικών υλικών και να επιτρέψει το τελειωμένο υλικό να σταθεροποιηθεί πλήρως και να ωριμάσει μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης.

Φυσική λίπανση, ή βιολογική αποσύνθεση, άρχισε με τα πρώτα φυτά στη γη και συνεχίζεται από τότε. Καθώς η βλάστηση πέφτει στο έδαφος, αποσυντίθεται αργά, παρέχοντας τα μέταλλα και θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για τα φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς. Ώριμο λίπασμα, εντούτοις, περιλαμβάνει την παραγωγή των υψηλών θερμοκρασιών για να καταστρέψει τα παθογόνα και τα αυγά ζιζανίων που η φυσική αποσύνθεση δεν καταστρέφει.

Ξέρατε ότι το λίπασμα μπορεί...
1 Καταστείλετε τις ασθένειες των φυτών και τα παράσιτα.

2 Μειώσετε ή εξαλείψετε την ανάγκη για τα χημικά λιπάσματα.

3 Προάγετε υψηλότερες αποδόσεις σε γεωργικές συγκομιδές.

4 Διευκολύνετε την αναδάσωση, αποκατάσταση υδροφόρων οριζόντων, και ανανέωση βιότοπων μια προσπάθεια αποτροπής μόλυνσης.

5 Αποτελεσματική θεραπεία του χώματος από επιβλαβή και μολυσματικά υλικά

6 Φυλακίζετε και καταστρέψτε 99,6 τοις εκατό των βιομηχανικών πτητικών οργανικών χημικών ουσιών (VOCs) στο μολυσμένο αέρα.

7 Παρέχει μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό από το συμβατικό χώμα

Βασικές αρχες δημιουργιας λιπασματος.
Η δημιουργία καλού οικολογικού λιπάσματος είναι ένα θέμα παροχής των κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών για τη μικροβιακή ζωή. Το λίπασμα γίνεται από τα δισεκατομμύρια των μικροβίων (μύκητες, βακτηρίδια, κ.λπ....) από την ζύμωση των υλικων του κηπου και τα υπολείματα της κουζινας (τρόφιμα). Εάν ο σωρός είναι αρκετά δροσερός, τα σκουλήκια, τα έντομα, και οι συγγενείς τους θα βοηθήσουν τα μικρόβια. Όλα αυτα με τον καιρο, θα κάνουν το λίπασμα από τα απόβλητά σας του κήπου και οργανικων τροφων κατω από οποιεσδηποτε συνθηκες. Εντούτοις, σαν τους ανθρωπους, αυτά τα οργανικα υλικά χρειαζονται αέρα, νερό και τροφή. Εάν διατηρείτε το σωρό σας για να καλύψετε τις ανάγκες σας, μετατρέψτε τα απόβλητά σας του κήπου και αποφαγιων σε λίπασμα αποτελεσματικά. Λάβετε υπόψη τον ακόλουθο βασικό τροοπο κατασκευής του δικού σας οργανικου λιπασματος:

ΑΕΡΑΣ
Τα μικρόβια του λιπάσματος είναι αεροβια. δεν μπορουν να γινουν οι καταλληλες διεργασιες ζύμωσης χωρίς αέρα. Χωρίς αέρα, αναερόβια (χωρις αναγκη αερα) μικρόβια προκαλούν την αργή αποσύνθεση, και τείνουν να μυρίσουν όπως τα αποσυντεθημενα απορρίματα! Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι υπάρχει αφθονία από τα περάσματα αέρα στο σωρό λιπάσματός σας.

Μερικά συστατικά λιπάσματος, όπως τα πράσινα υπολειματα από γρασιδι ή τα υγρά φύλλα, στρωνονται αρκετα ευκολα μεσα στα λασπωδη στρωματα που ο αερας δεν μπορει να περασει από ενδιάμεσα. Άλλα συστατικά, όπως το άχυρο, δεν στρωνονται ευκολα και είναι βοηθητικο να αφήνουμε τον αέρα να περναει στο κεντρο της σωρου.

Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε τον επαρκή αερισμό για το σωρό σας και τα μικρόβιά του, διαχωρίστε λεπτομερώς μέσα από το μίγμα οποιαδήποτε συστατικά που μπλοκάρουν τον αέρα. Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε τον σωρό για να πάρει αέρα στο εσωτερικό με ένα δίκρανο.

ΝΕΡΟ
Ιδανικά, ο σωρός σας πρέπει να είναι τόσο υγρός όπως ένα στραγγισμενο σφουγγάρι για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικροβίων του λιπάσματος. Σε αυτό το επίπεδο υγρασίας, υπάρχει μια λεπτή επικαλυψη νερου σε κάθε μόριο στο σωρό, διευκολύνοντας πολύ τα μικρόβια να ζήσουν και διασκορπιστουν σε όλο το σωρό.

Εάν ο σωρός σας είναι ξηρότερος από αυτό, δεν θα είναι πολύ καλός μικροβιακός βιότοπος, και η διαδικασια αποσυνθεσης θα επιβραδυνθεί σημαντικά. Εάν ο σωρός σας είναι πολύ υγρότερος, τα διάβροχα συστατικά θα είναι τόσο βαριά που θα λασπωσουν κάτω και θα αποκλείσουν τον αέρα από το σωρό, επιβραδύνοντας πάλι τη διαδικασία λίπανσης (και ίσως δημιουργία των μυρωδιών). Εάν χρησιμοποιείτε τα ξηρά συστατικά, όπως τα φθινοπορινα φυλλα ή το άχυρο, θα πρέπει να τα υγράνετε δεδομένου ότι τα προσθέτετε στο σωρό.

Τα φρούτα και τα φυτικά απόβλητα είναι γενικά πλούσια σε υγρασία, όπως και το φρέσκο γρασίδι. Προσέξτε far-too-soggy σωροί στα υγρά κλίματα (μια σκεπή μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε τη βροχή μακριά κατά τη διάρκεια του υγρού καιρού). Στα ξηρά κλίματα, μπορεί να είναι απαραίτητο να ποτιστεί ο σωρός σας για να διατηρήσει περιστασιακά την κατάλληλη υγρασία.

ΤΡΟΦΗ
Γενικά, υπάρχουν δύο σημαντικά είδη τροφίμων που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί του λιπάσματος.

" Καφέ " είναι ξηροί και νεκροί φυτικοί ιστοί όπως το άχυρο, ξηρά αγριόχορτα, φύλλα φθινοπώρου, και κλαδιά ή πριονίδι. Αυτά τα υλικά είναι συνήθως φιαγμένος από χημικές ουσίες που είναι σύνδεσμοι μορίων ζάχαρης. Υπό αυτήν τη μορφή, αυτά τα στοιχεία είναι μια πηγή ενέργειας για τους μικροοργανισμούς. Επειδή τείνουν να είναι αποξηραμένοι πρέπει συχνά να υγραθούν προτού να τεθούν στο σωρό.

"Τα πράσινα" είναι φρέσκοι (και συχνά πράσινοι) φυτικοί ιστοί όπως τα πράσινα αγριόχορτα από τον κήπο, τα φρούτα και τα φυτικά απορρίματα, τα πράσινα φύλλα, το κατακάθι του καφέ και τα σακουλάκια του τσαγιού, η κοπριά των ζώων, κ.λπ. Αντίθετα από τα καφέ, τα πράσινα έχουν περισσότερο άζωτο που είναι πλήρης σε αμινοξέα και πρωτεϊνες θεωρείται βασική πηγή τροφής για τα δισεκατομμύρια των μικροοργανισμόν του λιπάσματος.

Ένα καλό μίγμα καφέ και των πρασίνων είναι η καλύτερη θρεπτική ισορροπία για τα μικρόβια. Αυτό το μίγμα βοηθά επίσης με τον αερισμό και το ποσοστό υγρασίας στο σωρό. Τα καφέ, παραδείγματος χάριν, τείνουν να είναι ογκώδη και να προωθήσουν τον καλό αερισμό. Τα πράσινα, αφ' ετέρου, είναι χαρακτηριστικά υψηλά στην υγρασία, και ισορροπούν τα αποξηραμένα.


H κομποστοποίηση σε απλά Ελληνικά


Τι είναι η κομποστοποίηση; Πολλά ακούγονται αλλά λίγα καταλαβαίνονται γι’ αυτήν. Πρόκειται για μία πανεύκολη διαδικασία την οποία όλοι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας. Με τη βοήθεια του κ. Γιώργου Παππά της εταιρείας Βελτιωτική ο οποίος έλυσε τις απορίες μας, ξεκινήσαμε κι εμείς να κάνουμε κομποστοποίηση στον κήπο μας.


Η κομποστοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία αντί να πετάμε στα σκουπίδια τα υπολείμματα φαγητών που τρώμε, καφέδων που πίνουμε, και της στάχτης από το τζάκι και των ξερών φύλλων η λουλουδιών που μαζεύουμε, τα παίρνουμε και τα ρίχνουμε σε έναν ειδικό κάδο όπου, χωρίς κόπο, μετά από λίγους μήνες γίνονται λίπασμα έτοιμο προς χρήση.

Το ξέρετε ότι η Αττική παράγει 6,500 τόνους σκουπιδιών την ημέρα; Το ξέρετε ότι σχεδόν τα μισά από αυτά είναι οργανικά; Φανταστείτε λοιπόν πόσα σκουπίδια μπορούμε να γλιτώσουμε με την κομποστοποίηση! Είναι εύκολη, δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις. Με μεράκι και λίγη οργάνωση όλοι μπορούμε να την κάνουμε.

Γιατί αξίζει ασχοληθείτε με την κομποστοποίηση;

• Θα μαζεύονται λιγότερα σκουπίδια στο σπίτι.

• Εάν έχετε εξοχικό θα κάνετε λιγότερα δρομολόγια μέχρι το κάδο σκουπιδιών του Δήμου ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στο τέρμα του μονοπατιού ή να θέλει και αυτοκίνητο για να φτάσετε σε αυτόν.

• Θα αγοράζετε λιγότερες σακούλες απορριμμάτων.
• Θα κερδίσετε ένα πλούσιο λίπασμα, που σε άλλη περίπτωση το αγοράζετε, το οποίο θα αναζωογονήσει το χώμα του μπαλκονιού ή του κήπου σας.

• Θα συμμετέχετε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ερωτήματα, μύθοι και αλήθειες

• Τι να την κάνουμε την κομποστοποίηση; Ήδη κάνουμε ανακύκλωση.
Το ένα καλό φέρνει το άλλο. Με την κομποστοποίηση θα μειώσουμε ακόμα περισσότερα τα σκουπίδια που παράγουμε.

• Δεν έχουμε μπαλκόνι ή κήπο; Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση;
Γιατί όπως κάθε νοικοκυριό έχουμε και εμείς οργανικά απορρίμματα.

• Έχουμε μικρό σπίτι. Δεν έχουμε χώρο για να βάλουμε κάδο!
Υπάρχουν κάδοι σε όλες τις διαστάσεις για να χωράνε στο μπαλκόνι, στον κήπο ή στην κουζίνα. Ανάλογα με το σπίτι του καθενός.

• Θα μυρίζει άσχημα η κουζίνα ή ο κήπος εάν κάνουμε κομποστοποίηση!
Οι κάδοι όταν λειτουργούν σωστά δεν μυρίζουν.

Τι χρειάζεστε για να κάνετε κομποστοποίηση;

• Έναν κάδο κήπου και ένα εργαλείο ανάδευσης για να μην παιδεύεστε όταν κάνετε το ανακάτεμα του κομπόστ.

• Έναν κάδο για μπαλκόνι ή κουζίνα.

Πόσο κοστίζει;
Αναλόγα με τον κάδο που θα επιλέξετε, θα χρειαστείτε για κατοικία 5 ατόμων από 50 έως 400€.

Συμβουλή!

• Πριν αγοράσετε κάδο, κάνετε μία αναζήτηση με λέξεις κλειδί «κάδοι κομποστοποίησης» στο ίντερνετ. Θα βρείτε όλους τους προμηθευτές κάδων κομποστοποίησης και χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσετε.

• Ρωτήστε τους ειδικούς και μη βιαστείτε και αγοράσετε τον πρώτο κομποστοποιητή που θα βρεθεί μπροστά σας! Βρείτε τον κάδο που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και ξεκινήστε. Θα γίνεται παράδειγμα προς μίμηση των φίλων και των παιδιών σας.


Ποια σκουπίδια από την κουζίνα, το σπίτι, το νοικοκυριό και τον κήπο είναι και σε ποιο βαθμό κατάλληλα για ανακύκλωση και καλή ποιότητα «ΚΟΜΠΟΣΤ» σε ένα κάδο του κήπου;

Οι μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την κομποστοποίηση χρειάζονται τροφή για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Συγκεκριμένα χρειάζονται άζωτο (Ν), άνθρακα © και υγρασία (H2O).

Οργανικά που έχουν άζωτο (ΠΡΑΣΙΝΑ):
Φρούτα και λαχανικά Υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα Φρεσκοκομμένο γκαζόν και αγριόχορτα Χλωρά κλαδέματα με πράσινα φύλλα Χλωρά φυτά Απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών Φρέσκια κοπριά (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες, πουλιά ή κουνέλια) Οργανικά που έχουν άζωτο (ΠΡΑΣΙΝΑ):
Φρούτα και λαχανικά
Υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα
Φρεσκοκομμένο γκαζόν και αγριόχορτα
Χλωρά κλαδέματα με πράσινα φύλλα
Χλωρά φυτά
Απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών
Φρέσκια κοπριά (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες, πουλιά ή κουνέλια)

Οργανικά που έχουν άνθρακα (ΚΑΦΕ):
Ξερά κλαδέματα με καφέ φύλλα (έως 10-12 cm μήκος)
Ξεραμένο γκαζόν και αγριόχορτα
Στάχτη από ανεπεξέργαστο ξύλο
Φίλτρα από καφέ και αφεψήματα
Χαρτί κουζίνας
Χαρτοπετσέτες
Άχυρο
Πριονίδι
Φλούδες κορμών
Στελέχη καλαμποκιού
Οι μικροοργανισμοί χρειάζονται και τα δυο είδη (άζωτο + άνθρακα) για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Όλα τα πιο πάνω υλικά περιέχουν νερό (υγρασία) με τα πράσινα να φτάνουν σε ποσοστό έως και 80%.

Τι να αποφεύγετε:


Φλούδες από εσπεριδοειδή
Μαγειρευτά φαγητά
Ζωικά υπολείμματα π.χ. κρέατα/ψάρια
Γαλακτοκομικά
Λάδια
Λίπη
Λιπαρές ουσίες
Κόκαλα
Χρωματιστά ή μη ανακυκλώσιμα χαρτιά π.χ. γκλασέ ή χαρτιά με χημικά όπως βενζινόκολα
Απορρίμματα σαρκοφάγων ζώων π.χ. σκύλων/γάτων
Σπόρους ζιζανίων
Άρρωστα φυτά

Γεωσκώληκες και PH:

Είναι απαραίτητοι στον κάδο του κήπου;

Ο κάδος του κήπου μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους γεωσκώληκες, πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η λειτουργία του κάδου καθώς και το παραγόμενο κομπόστ είναι πολύ καλύτερα όταν ο κάδος λειτουργεί με γεωσκώληκες.


Τι προσφέρει ο σταθεροποιητής του ΡΗ;

Ο σταθεροποιητής του PH δεν είναι μαρμαρόσκονη, αλλά ειδικά επεξεργασμένο γεωργικό ασβέστιο (CaO), που ανεβάζει το ΡΗ του σωρού μέσα στον κάδο, εξουδετερώνει την οξύτητα και συμβάλλει έτσι, ώστε να μην είναι όξινο το περιβάλλον μέσα στον κάδο κομποστοποίησης.
Το όξινο ΡΗ έχει σαν αποτέλεσμα ανεπιθύμητες οσμές και πολύ μεγάλο αριθμό από το μυγάκι του ξυδιού ((Drosophila melanogaster).
Το ιδανικό ΡΗ για τη διαδικασία της κομποστοποίησης, είναι το ουδέτερο 7, αλλά το ΡΗ του παραγόμeνου κομπόστ καλό είναι να προσαρμόζεται έτσι, ώστε να είναι ανάλογο με τις ανάγκες των φυτών στα οποία θα χρησιμοποιηθεί.

Κάδοι για μπαλκόνι
Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε κάδο για το μπαλκόνι:

Υπάρχουν δυο συστήματα για τη κομποστοποίηση υπολειμμάτων σε αστικές περιοχές. Είναι κάδοι κατάλληλοι για χρήση ατομικά στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος, κοινόχρηστοι σε πυλωτές πολυκατοικιών ή για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων σε ειδικά διαμορφωμένους οικίσκους τοποθετημένους σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Το πρώτο, με απεριόριστες δυνατότητες, είναι οι περιστρεφόμενοι κάδοι που λειτουργούν χωρίς γεωσκώληκες (απαραίτητοι για κάποια άλλα συστήματα μπαλκονιού). Λειτουργούν αυτόνομα και κομποστοποιούν αποφάγια, μαγειρευτά φαγητά, απορρίμματα κουζίνας ζωϊκά υπολείμματα π.χ. κρέατα/ψάρια, φρούτα και φλούδες από εσπεριδοειδή, λαχανικά, υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα με το φίλτρο, μαλακά πράσινα φύλλα, ανθούς από λουλούδια, τσόφλια αβγών, φρέσκια κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες, πουλιά ή κουνέλια) χαρτί κουζίνας και χαρτοπετσέτες (αχρωμάτιστα), πριονίδι κλπ. Τα υπολείμματα θα πρέπει να στραγγίζονται ώστε να μη περιέχουν σάλτσες, λάδι, ξύδι, υγρά από εσπεριδοειδή κλπ. Το καδάκι στράγγισης είναι απαραίτητο αξεσουάρ για όλους τους κάδους κομποστοποίησης (Κήπου, μπαλκονιού κλπ).

Το δεύτερο λειτουργεί με γεωσκώληκες και θα πρέπει να διαθέτει συλλέκτη συλλογής υγρού κομπόστ με βρύση καθώς επίσης να έχει τη δυνατότητα να δεχτεί και επιπλέον επίπεδα κομποστοποίησης.
Το σχήμα του συλλέκτη του υγρού κομπόστ να είναι κυκλικό διότι έτσι δεν ευνοείται η δημιουργία εστιών ανεπιθύμητων βακτηριδίων. Όταν ο συλλέκτης έχει εσωτερικά γωνιές υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας τέτοιων εστιών.

Οι γεωσκώληκες είναι απαραίτητοι σ' αυτό το κάδο μπαλκονιού;
Αυτός ο κάδος μπαλκονιού δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ή με λίγους γεωσκώληκες. Θα πρέπει να τοποθετηθούν τουλάχιστον 2,5 λίτρα μερικώς κοσκινισμένο χούμο ώστε να περιέχει τουλάχιστον 200 γεωσκώληκες.

Ποια σκουπίδια από την κουζίνα, το σπίτι, το νοικοκυριό είναι και σε ποιο βαθμό κατάλληλα για ανακύκλωση και καλή ποιότητα «ΚΟΜΠΟΣΤ» στον κάδο του μπαλκονιού που λειτουργεί με γεωσκώληκες;
Στους κάδους που λειτουργούν με γεωσκώληκες μπορούμε να βάλουμε ότι μπορεί να φάει ένας γεωσκώληκας.
Κατά κανόνα οι γεωσκώληκες τρώνε οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία υλικών χρησιμοποιείτε, τόσο καλύτερο θα είναι το λίπασμα.

Οργανικά που έχουν άζωτο (ΠΡΑΣΙΝΑ):
Φρούτα και λαχανικά
Υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα
Πολύ μαλακά πράσινα φύλλα π.χ. τριανταφυλλιάς
Μαλακό ανθό από λουλούδια π.χ. τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα
Απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών
Μικρές ποσότητες φρέσκιας κοπριάς (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες, πουλιά ή κουνέλια)

Οργανικά που έχουν άνθρακα (ΚΑΦΕ):
Μικρές ποσότητες στάχτης από ανεπεξέργαστο ξύλο
Φίλτρα από καφέ και αφεψήματα
Μικρές ποσότητες χαρτιού κουζίνας και χαρτοπετσέτες
Μικρή ποσότητα πριονίδι
Όλα τα πιο πάνω υλικά περιέχουν νερό (υγρασία) με τα πράσινα να φτάνουν σε ποσοστό έως και 80%.

Τι να αποφεύγετε:
Φλούδες από εσπεριδοειδή
Μεγάλες ποσότητες από ζωικά υπολείμματα π.χ. κρέατα/ψάρια
Μεγάλες ποσότητες από γαλακτοκομικά
Λάδια
Λίπη
Λιπαρές ουσίες
Κόκκαλα
Χρωματιστά ή μη ανακυκλώσιμα χαρτιά π.χ. γκλασέ ή χαρτιά με χημικά όπως βενζινόκολα
Απορρίμματα σαρκοφάγων ζώων π.χ. σκύλων/γάτων
Σπόρους ζιζανίων
Φυτά


Οι γεοσκώληκες ή σκουληκαντέρες είναι οργανισμοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εδαφικό υπόστρωμα του κήπου. Δυστυχώς, σε πολλούς ανθρώπους προξενούν ένα αίσθημα αηδίας παρ’ όλο που είναι από τα φιλικότερα και χρήσιμα πλάσματα.

Για τους ελληνικούς κήπους μεγάλο ενδιαφέρον έχει η τάξη των Ολιγοχαίτων στην
Δημοσιευμένη  εικόνα
οποία ανήκει ο σκώληκας Lumbricus terrestris. Υπάρχουν άτομα αυτού του σκώληκα τα οποία μπορούν να φθάσουν σε μήκος τα τριάντα εκατοστά (30cm). Είναι ερμαφρόδιτα με δερματοσκελετό και όταν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή εμφανίζουν στο σώμα τους ένα χαρακτηριστικό δακτυλιωτό εξόγκωμα. Αναπνέουν διά μέσω του εύκαμπτου και μαλακού δέρματός τους το οποίο χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες διαδοχικές δακτυλιώσεις.

Αναπαράγονται και ζουν με μεγάλη άνεση κυρίως στα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ύλη και με μεγάλο ποσοστό υγρασίας. Δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ξηρά χώματα και όταν παραμένουν επί μακρόν εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η δράση τους στο εδαφικό υπόστρωμα χαρακτηρίζεται από την ανεξάντλητη ικανότητά τους να ανοίγουν στοές ψιλοχωματίζοντας, αφρατεύοντας και εμπλουτίζοντας το χώμα. Όταν ο καιρός κρυώνει κατευθύνονται σε βαθύτερα στρώματα τα οποία μπορεί να φθάσουν ή να ξεπεράσουν τα τρία μέτρα (3 m) από την επιφάνεια. Με την έλευση της ανοίξεως ή με καλοκαιρία επιστρέφουν στα επιφανειακά στρώματα όπου συνεχώς διανοίγουν στοές αναζητώντας ή αφομοιώνοντας οργανική ύλη.

Όταν ο καιρός είναι βροχερός ή επικρατεί χαμηλή ηλιοφάνεια με υγρασία ή όταν ο ήλιος δύσει κατά τις νυκτερινές ώρες με δροσιά έρπουν στην υγρή επιφάνεια του
Δημοσιευμένη  εικόνα
χώματος με σκοπό να αναπαραχθούν και να αποβάλλουν τα περιττώματά τους τα οποία είναι χώμα που έχει αποτελέσει υποπροϊόν της πέψεως. Όμως, αυτό το χώμα που έχουν καταναλώσει προηγουμένως είναι επεξεργασμένο και εμπλουτισμένο με θρεπτικά στοιχεία ώστε να καθίσταται ένα από τα καλύτερα σε μορφή και σύσταση λιπάσματα στη Φύση.
Δημοσιευμένη  εικόνα
Για τα περισσότερα ελληνικά χώματα των κήπων τα οποία δε χαρακτηρίζονται για τον πλούτο τους σε οργανική ύλη ή για την ιδανική αφράτη σύστασή τους, η παρουσία των γεοσκωλήκων είναι ευλογία. Όμως, ενδέχεται η παρουσία των γεοσκωλήκων να δημιουργήσει κάποια προβλήματα όταν ο πληθυσμός τους γίνει υπερβολικά μεγάλος. Ειδικότερα, προκειμένου να τραφούν καταναλώνουν τις λεπτές ρίζες ή τα πολύ λεπτά τμήματα κυρίως των κηπευτικών φυτών οπότε είναι σε θέση ακόμα και να τα ξεράνουν. Ευτυχώς η ποιότητα των εδαφών των κήπων είναι τέτοια ώστε οι πληθυσμοί τους σπανίως καθίστανται επικίνδυνοι. Επιπροσθέτως, υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα το οποίο προκύπτει από τη δράση τους και σχετίζεται με το γκαζόν. Συγκεκριμένα, η περιστασιακή βρώση κάποιων ριζών και η διάνοιξη στοών κοντά στην επιφάνεια η οποία μπορεί να προξενήσει τοπική άνοδο του χώματος σε κάποια σημεία ή να εμφανίσει σβώλους επάνω στο χώμα ενδεχομένως δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στη συντήρηση του χλοοτάπητα.

Σε γενικές γραμμές η παρουσία των γεοσκωλήκων σε έναν ελληνικό κήπο δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρόβλημα διότι τα οφέλη είναι κατά κανόνα πολύ σημαντικότερα από όποια προβλήματα.


Τα οργανικά που δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται στους κάδους του κήπου ή του μπαλκονιού μπορούν να κομποστοποιηθούν;
- ΝΑΙ.

Αυτά μπορούν να κομποστοποιηθούν σε ειδικούς περιστρεφόμενους κάδους ή πολύ μικρούς κάδους κουζίνας που λειτουργούν με ΕΜ (Effective Microorganisms).

Οι περιστρεφόμενοι κάδοι λειτουργούν αυτόνομα και κομποστοποιούν όλα τα οργανικά υπολέιμματα κήπου και κουζίνας, όπως, γκαζόν, φύλλα, αποφάγια π.χ. κρέατα/ψάρια, φρούτα και φλούδες από εσπεριδοειδή, λαχανικά, υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα με το φίλτρο, ανθούς από λουλούδια, τσόφλια αβγών, φρέσκια κοπριά (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες, πουλιά ή κουνέλια) χαρτί κουζίνας και χαρτοπετσέτες, πριονίδι κλπ.
Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη με δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες μιας έως εκατό οικογενειών ή ακόμη και ενός ολόκληρου χωριού. Η διαδικασία ολοκληρώνεται ανάλογα το μοντέλο μέσα σε 4 ή 6 εβδομάδες. Θα πρέπει να προσέξετε απαραιτήτως να είναι αεροβίου ζυμώσεως, κλειστού τύπου και με ειδική θερμομόνωση ώστε να αναπτύξουν θερμοκρασία τουλάχιστον 68°C.

Οι κάδοι που λειτουργούν με ΕΜ είναι στη περίπτωση της οικιακής κομποστοποίησης, πολύ μικροί κάδοι κουζίνας που κομποστοποιούν φλούδες από εσπεριδοειδή, αποφάγια, μαγειρευτά φαγητά, ζωικά υπολείμματα π.χ. κρέατα/ψάρια και λειτουργούν συμπληρωματικά με τους κάδους του κήπου και του μπαλκονιού.
Το αποτέλεσμα που παράγουν πρέπει να ωριμάσει πριν χρησιμοποιηθεί. Ώριμο μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα κάδο του κήπου ή στο κατώτερο επίπεδο/δίσκο κομποστοποίησης ενός κάδου μπαλκονιού (Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναμιχτεί με τον υπόλοιπο σωρό) ή ακόμη καλύτερα θάβοντας το επεξεργασμένο από ΕΜ περιεχόμενο του κάδου στο χώμα.
Θα πρέπει να προσέξετε να έχει τη δυνατότητα συλλογής υγρών καθώς και βρυσάκι παροχής.



Πείτε «όχι» στα προϊόντα εκτός εποχής! Η Φύση δεν έχει επιλέξει τυχαία ποια πρέπει να καταναλώνουμε σε κάθε φάση του χρόνου.

του ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ

«Kάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Το γνωστό λαϊκό γνωμικό μάς δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένη στην παράδοσή μας ήταν η κατανάλωση προϊόντων εποχής. Δυστυχώς, στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη και καταναλωτική κοινωνία μας, αυτή η τόσο σωστή και υγιεινή συνήθεια έχει περιορισθεί στο ελάχιστο.

Γιατί τρώμε εκτός εποχής
Οι λόγοι που ξεπεράσαμε αυτή τη συνήθεια είναι πολλοί:

• Οι νέες ποικιλίες, τα υβρίδια λαχανικών και φρούτων, ανθεκτικές σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες και ο μικρότερος βιολογικός κύκλος τους δίνουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε κάποια είδη σχεδόν όλο το χρόνο.

• Η ευκολία των μεταφορών και η μείωση του κόστους έχει δώσει τη δυνατότητα σε προϊόντα του νοτίου ημισφαιρίου, αλλά και από όλο τον κόσμο, να φθάνουν στο τραπέζι μας αφ' ενός όλο το χρόνο και αφ' ετέρου με τιμές προσβάσιμες σε όλα τα βαλάντια.
• Η βελτίωση των μεθόδων συντήρησης έδωσε τη δυνατότητα σε κάποια προϊόντα να διατηρούνται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της εξέλιξης είναι τα μήλα, που υπό ιδανικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες στα ψυγεία, με αποτέλεσμα να τα βρίσκουμε στην αγορά σχεδόν όλο το χρόνο και να έχουμε «χάσει» έτσι την πραγματική εποχή συγκομιδής τους.

• Η εξάπλωση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχει δώσει τη δυνατότητα, ακόμα και σε βόρειες χώρες, να παράγουν καλοκαιρινά κηπευτικά, ακόμη και κατά τη βαρυχειμωνιά. Ας κάνουμε εδώ μια σημαντική διευκρίνιση, που τις περισσότερες φορές ξεχνάμε. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες των βορείων χωρών δεν έχουν καμιά σχέση με τις αντίστοιχες ελληνικές και ιδιαίτερα με αυτές της νότιας και δυτικής Ελλάδας. Τα περισσότερα από αυτά τα θερμοκήπια χρησιμοποιούν ελάχιστα τη θέρμανση και σε κάποιες περιπτώσεις απλώς πρωιμίζουν την καλλιέργεια, ώστε να μπορέσει ο παραγωγός να «βγει» λίγο νωρίτερα στην αγορά.

• Ο παράγοντας όμως που καθορίζει τα πάντα είναι ο καταναλωτής. Αυτός είναι που θα επιλέξει πότε θα αγοράσει ντομάτα και κολοκυθάκι, αν στο πασχαλινό τραπέζι θελήσει να έχει ως φρούτο καρπούζι και πεπόνι ή θα προτιμήσει φρούτα και λαχανικά εποχής. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από μας, επηρεασμένοι από τις καταναλωτικές συνήθειες που μας επιβάλλουν τα ΜΜΕ, πέφτουμε στην παγίδα και συντηρούμε έτσι την αγορά των προϊόντων εκτός εποχής. Ο καταναλωτής θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει τη δύναμή του και να μην αγοράζει το καθετί που του «σερβίρουν» στους πάγκους των σούπερ μάρκετ. Ολα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης.

Πείτε «όχι»

Γιατί όμως είναι καλύτερα να καταναλώνουμε προϊόντα εποχής; Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να τα προτιμάμε; Αφήνοντας κατά μέρος τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για να παραχθούν αυτά τα προϊόντα και ό,τι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον, καθώς και το μεγαλύτερο κόστος για να τα προμηθευτούμε, ας προσεγγίσουμε το θέμα από μία άλλη σκοπιά, από το τι διαφορετικό προσφέρουν στον οργανισμό μας τα προϊόντα εποχής που δεν το προσφέρουν τα εκτός εποχής. Σκεφτήκατε λοιπόν, ποτέ, ότι ο άνθρωπος, τα φυτά και τα ζώα ανήκουν σε ένα κλειστό οικοσύστημα, που το κάθε μέρος του εξαρτάται αλλά και δουλεύει για τα υπόλοιπα; Σκεφτήκατε ότι τα φυτά την κάθε εποχή του χρόνου παράγουν προϊόντα «κομμένα και ραμμένα» για τις ανάγκες του ζωικού βασιλείου, μέρος του οποίου είναι και ο άνθρωπος; Σκεφτήκατε ότι καταναλώνοντας προϊόντα εποχής -κατά προτίμηση βιολογικά- ο οργανισμός σας είναι πιο θωρακισμένος και οι ανάγκες σας σε συμπληρώματα διατροφής είναι μηδενικές; Αν όχι, αξίζει να προβληματιστείτε διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές.

Το χειμώνα βρίσκουμε στην αγορά εσπεριδοειδή και ακτινίδια, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντεπεξέλθει στις επιθέσεις των ιώσεων της εποχής. Λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα και άλλα φυλλώδη λαχανικά, που τα βρίσκουμε επίσης στην αγορά την ίδια εποχή, μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά ικανά να αποτοξινώσουν και παράλληλα να θωρακίσουν τον οργανισμό μας από τις διάφορες εξωτερικές επιθέσεις.

Την άνοιξη, την εποχή της αναγέννησης της Φύσης, μπορούμε καταναλώνοντας τα προϊόντα της εποχής να καθαρίσουμε και να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες που συγκεντρώθηκαν λόγω της μεγάλης κατανάλωσης λιπών και σακχάρων που κατά κανόνα γίνεται το χειμώνα. Τα όργανα που θα ευεργετηθούν από την κατανάλωση της αγκινάρας, της φράουλας, των κερασιών, των διάφορων σαλατών, κ.λπ. είναι κυρίως το συκώτι και τα νεφρά.

Το καλοκαίρι, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: Είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε νερό (για να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω καλοκαιριού). Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως τα καροτινοειδή), απαραίτητες για την προστασία του δέρματος και του οργανισμού από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, για να μπορέσει ο οργανισμός μας να καλύψει τις απώλειες που έχει λόγω αυξημένης εφίδρωσης.

Το φθινόπωρο βρίσκουμε στην αγορά μήλα, αχλάδια, πατάτες, κάστανα, λάχανα και γενικά φρούτα και λαχανικά πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, σάκχαρα αλλά και θερμίδες) και ως εκ τούτου κατάλληλα για τα πρώτα κρύα που θα ακολουθήσουν. Επίσης, την εποχή αυτή ωριμάζουν και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια), καρποί πολύ πλούσιοι σε ενέργεια, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τους χειμερινούς μήνες που θα ακολουθήσουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια