English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τι ειναι τελικα η μελασσα ;

Δημοσιευμένη  εικόναΜελάσσα:Η "μαγική" οργανική λιχουδιά! 

Ας ξεκινήσουμε με μία ιστορία.Ο μικρός grower πάει να αγοράσει λίπασμα για τα φυτά του!Το λίπασμα που θα πάρει υπόσχεται υγιές χώμα,υγιή φυτά και ταχύτερο
ρυθμό λήψης θρεπτικών συστατικών απ' το φυτό.Φτάνει λοιπόν στο μαγαζί Χ και αγοράζει το λίπασμα Κ.Ενθουσιασμένος τρέχει σπίτι και ανοίγει το μπουκάλι.
Μυρίζει από περιέργεια το λίπασμα αλλά η μυρωδιά του είναι πολύ γνωστή.Τι να είναι,τι να είναι;



ΜΕΛΑΣΣΑ!Αν το δοκίμαζε κιόλας θα έπαιρνε μία γλυκιά γεύση!!!

Ο μικρός grower χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο :tiphat: ! "Πλήρωσα τόσα λεφτά για 1 λίτρο μελάσσα;;;;Κάτι παραπάνω θα έχει,δεν μπορεί".
Διαβάζει την ετικέτα του λιπάσματος:“Κ Liquid Plant Foods are made from plants in a patented technology that provides plants with essential
nutrients for beautiful flowers and foliage and no offensive smell. Plus they improve soils by enhancing natural microbial activity. Great for all
vegetables, herbs, flowers,trees, shrubs and houseplants including roses, tomatoes, fruits, and lawns. Derived from completely natural ingredients,
Κ Liquid Plant Food feeds plants and invigorates soil microbial activity. Made from sugar beet roots! No offensive manure or fish odors.”

Όλα καλά κι όλα ωραία,το προιόν αποδίδει 100%.Με την διαφορά όμως ότι είναι "Made from sugar beet roots"! Σαν να λέμε ότι φτιάχνεται από το υποπροιόν της
παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμα ,λέγε με ΜΕΛΑΣΣΑ!!!!

"Άσε μας ρε φίλε ",θα πείτε.Ας ρίξουμε,όμως,μια ματιά παρακάτω στην ετικέτα:“Contains 3.0% Water Soluble Nitrogen, 1.0% Available Phosphate,
5.0% Soluble Potash -derived from molasses.”

Συμπέρασμα;Πληρώνουμε 15 ευρώ για 250 ml ΜΕΛΑΣΣΑ!

Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!!!
Η μελάσσα είναι ένας παχύς χυμός,σαν σιρόπι, που παρασκευάζεται από την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου .Ο βαθμός και ο τύπος της μελάσσας εξαρτάται από την ωριμότητα των ζαχαροκάλαμων και την μέθοδο παραγωγής.Διάφοροι τύποι μελάσσας ονομάζονται first molasses, second molasses, unsulphured molasses,sulphured molasses, και blackstrap molasses.

Για τους καλλιεργητές το γλυκό σιρόπι λειτουργεί ως πηγή υδατάνθρακα που τρέφει και ενεργοποιεί τους μικροοργανισμούς του χώματος.Και επειδή η μελάσσα
περιέχει ποτάσσα, θείο, και πολλά ιχνοστοιχεία,βοηθάει και σαν θρεπτικό.


Κάθε είδος μελάσσας βοηθάει χώμα και φυτό,αλλά η blackstrap μελάσσα είναι η καλύτερη επιλογή καθώς έχει μεγάλη συγκέντρωση θειο, σιδηρο και μικροθρεπτικα συστατικα από το αρχικό ζαχαροκάλαμο.

H ξηρή μελάσσα είναι διαφορετική.
Δεν είναι ξεραμένη μελάσσα,είναι ψεκασμένη μελάσσα πάνω σε υπολείμματα σιτηρών που δρoυν ως "φορέας".

Με λίγα λόγια,γιατί μελάσσα;

Γιατί οι υδατάνθρακες είναι απλά μία επιστημονική λέξη για να πεις ΖΑKΧΑΡΑ και η μελάσσα είναι η καλύτερη "ζάχαρη" για
καλλιεργητική χρήση
.

Γιατί βοηθάει στην υγεία του χώματος και την επιμήκυνση της ζωής του."Τάισε το χώμα,όχι το φυτό σου"!!!!

Χρησιμοποιειται σαν chelating agent(ξανακανει διαθεσιμα τα κλειδωμενα ιχνοστοιχεια στο mix).Πολλα ετοιμα σκευασματα ολλανδικης προελευσης το περιεχουν σαν "μυστικο συστατικο".Αποτελει τροφη για τους μικροργανισμους
στο mix,αυξανοντας το μικροβιακο φορτιο.

Περιεχει φωσφορο,σιδηρο,καλιο και αλλα ιχνοστοιχεια.Χρησιμοποιειστε στο flowering μεχρι το τελος,καθε 2ο
ποτισμα.Θεαματικη αυξηση μεγεθους στα ανθη και τρελλη γευση/αρωμα.

Τέλος η μελάσσα λειτουργεί ως χηλικό παράγοντα.Με απλά λόγια η μελάσσα είναι η μαγική ουσία που μετατρέπει διάφορα χημικά θρεπτικά συστατικά από
το χώμα σε μια μορφή που είναι πιό εύκολα για λήψη από τα φυτά μας.

Και τώρα αφού είδαμε γιατί ας δούμε και το πως!

Για υγρή μελάσσα 1 κουταλιά της σούπας σε 1 λίτρο ζεστό νερό,ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.μετά προσθέτουμε το 1 λίτρο νερού σε αλλα τρία λίτρα νερού με θερμοκρασίες δωματίου ώστε να φτάσουμε σαν τελική δοσολογία 1 κουταλια της σούπας σε 4 λίτρα νερό.

τι να προσέξουμε όταν αγοράζουμε μελάσα για το χώμα μας?

1)να είναι blackstrap -τριπλής απόσταξης δηλαδή
2)να είναι unsulphured -χωρίς θειώδη
3)να είναι sugar cane-από ζαχαροκάλαμο και όχι από τεύτλα,πατζάρια και αλλα..
4) να είναι οργανική και "ελεύθερη" από soya,αυγά,βαρέα μέταλλα,κτλ.

Για αυτό τον τελευταίο λόγο η meridian θεωρείται η κορυφαία μελάσα.
http://www.meridianfoods.co.uk/index.as ... details=65

την μελάσα την προμηθευόμαστε από μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα(επίσης έχουν και σε πολλά super marckets).κοστίζει από 2.5 έως 3 euro τα 300g.

p.s.για την ξηρή μελάσσα,η οποία οπτικά μοιάζει με ποντικοκούραδα,χρησιμοποιείται σε μίγμα χώματος.Μία κούπα ξηρή μελάσσα σε 40
litra του μίγματος χώματος είναι μία σωστή δοσολογία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια